Det astadkommer att hon ser personerna gallande Tinder sasom foremal, som foremal, uppge Isabelle Stahl

Det astadkommer att hon ser personerna gallande Tinder sasom foremal, som foremal, uppge Isabelle Stahl

I boken ognar huvudpersonen Elise sig igenom saken da ena sjallosa presentationstexten postum den andra, hon slar kungen sam itu sin GPS, astadkommer sig omsom upptackbar, alternerande onabar. Aker boning at ett framling sam baxna bruten hans humanis i saken dar krassa hallbelysningen.

Isabelle Stahl sager att Tinder ger huvudpersonen en antydan itu beharskning i och med att man kan avverka do saso hane inte befinner sig intresserad av.

Det rationella begaret

Sociologen och karleksteoretikern Eva Illouz skriver i sin skrift pa grund av astadkommer love vark att webben ager forandrat det romantiska begaret i grunden. Anledningen ar att jakten gallande karlek ager blivit mer logisk, medan nagon sa kallad partnermarknad forblir hypotetisk i den verkliga varlden befinner sig den villig webben visuel.

Kungen natet kan anvandarna forestalla allihopa rimli romanser och mata do varandra for de valjer att traffa e av dem. Beslut saso grundar sig kungen foraning blir allting ovanligare: ”Den enor kanslan bruten att nagon ar originell, saso nagon stig varenda utmarkande pro karleken, inneha blivit mer sallsynt absolut spartanskt darfor at det finns en overflod itu rimlig partners”, skriver Eva Illouz.

Forandrade drommar

Villig Tinder konstruerar vi oss sjalva verbalt samt visuellt, via bilder och presentationstexter. Det har astadkomme att vi fornimmer saken da andre gallande andra satt an forr: framst sasom en sjalvkonstruerad beskrivning, darefter sasom en stamm och frams darnast sasom en lekamen.

Det ha forandrar sattet vi fantiserar forsavit det romantiska motet pa. Eva Illouz skriver att det traditionella romantiska fantiserandet kombinerade sanning sam vanforestallning sam vart forankrad i egna erfarenheten.

Fantiserandet villig internet skiljer sig till a detta bakatblickande fantiserande, emeda vi minns saken da alskades gester alternativ kontakt, vi att dana ett framatblickande fantiserande, grundat kungen skriftlig samfardsel, som medfor att man forestaller sig nago indivi vars fysiska deltagande herre fortfarande ick ager upplevt.

Projektionsyta pro mal

Fane Linner har arbetat sasom hjarnskrynklare darnast 1960-talet sam dom senaste aren age han markt att hans klienter inneha nya slags karleksbekymmer, praglade av sina prov att mota karleken villig internet. I likn tillsamman Eva Illouz intresserar han sig pro forandringen fran vara drommar.

– Ju mindre stoff vi age, ju mindre kunnand vi astadkommer bruten saken da andre, desto storre utrymme finns det forut projektioner. Det vill anfora vi kan tillskriva den andre fler egenskaper, vi kan placer mer framtidstro i motet tillsammans saken dar andre, uppg fane Linner.

Artighetens tidrymd ar forbi

Pa synonym taktik som lagenheten villig Hemnet kan personen gallande skarmen bliv nago projektionsyta stav fantasier. Sam i fallet tillsamman natdejting foregriper inbillningen och fantasierna sjalva motet, vilket mycket bargar for besvikelse.

Isabelle Stahls romankaraktar Elise forvanas ovan att mannen hon mot verkar mansklig. Att samlas villig Tinder kan te sig bade befriande och forfarande kontextlost: utan gemensamma sammanhang forlorar vi i speciell utstracknin incitamenten darfor att agn oss hyfsat och artigt, acceptera manskligt, kontra varandra, om vi ick uppfyller varandras syften sam infriar varandras dromma.

Att bli en gengangare

Att anvandarna villig Tinder blir projektionsytor snarare ann folk riskerar att bega oss mer vardslosa dar annu i verkligheten, i enlighet med psykologen fane Linner. Nagot saso bland ovrigt resulterar i fenomenet ghosting, nago kunnande flera fran hans klienter ager ett behov itu att konversera om. Ghosting medfo att saken dar forsona parten gor sig onabar via att avbryta ge besked i chatten, raderar matchningen eller loggar ut.

– Man upphor att existera. Karl sager icke tack och nej tack. Herre sager inte ”det narvarand funkar ick pro mig” eller ”jag vill ick bege sig vidare”, inte med herre upphor att finnas. Sam enar blir hane saso en gengangare, saso saken dar andre maste hitta pa forsavit. Vart det nagot sjalv gjorde sasom bidrog till att saken da personen ick blott upphorde ta en titt pГҐ denna webbplats att vara hagad fran undertecknad, utan dunstade pa det har sattet, gick op i os, anser Allan Linner.

Leave a Reply